Beneficiile pentru sănătate ale SAMe

Beneficiile pentru sănătate ale SAMe

Unul dintre efectele foarte interesante ale multor compuși naturali este capacitatea lor ca agent solitar de a exercita efecte benefice asupra unei game largi de condiții de sănătate. Unul dintre cele mai bune exemple ale acestui efect “pleiotrop” este S-adenozilmetionina sau SAMe cunoscut în mod obișnuit. Ca și coenzima Q10, carnitina, acidul alfa lipoic și multe alte suplimente dietetice valoroase, corpul nostru poate produce SAMe. Dar, uneori, nu fabrică suficient sau poate fi ajutat foarte mult prin suplimente.

Efectele benefice ale suplimentelor SAMe sunt profunde datorită rolului central pe care SAMe îl joacă în atât de multe procese metabolice. În prezent, există patru utilizări principale ale SAMe ca supliment alimentar: depresie, osteoartrită, fibromialgie și tulburări hepatice.
Ce este SAMe și ce face?

SAMe se formează în organism prin combinarea metioninei esențiale a aminoacizilor cu adenozil-trifosfatul (ATP). B12 și acidul folic sunt implicate în fabricarea SAMe, astfel încât o deficiență a acestor substanțe nutritive poate duce la producerea insuficientă a SAMe.

SAMe este implicat în peste 40 de reacții biochimice din organism. Funcționează îndeaproape cu acidul folic și vitamina B12 în reacțiile de “metilare”. Milarea este procesul de adăugare a unei unități de carbon unic (o grupare metil) la o altă moleculă. SAMe este de multe ori mai eficace în transferul de grupări metil decât alți donatori de metil. Reacțiile de metilare sunt esențiale în fabricarea multor componente ale corpului, în special a substanțelor chimice din creier, precum și în reacțiile de detoxifiere.

SAMe este, de asemenea, necesar în fabricarea tuturor compușilor care conțin sulf în corpul uman, inclusiv glutationul și diferite componente ale cartilajului care conțin sulf, inclusiv sulfatul de condroitină.

SAM în depresie:
Pe baza rezultatelor studiilor clinice, se pare că SAMe este probabil cel mai eficient antidepresiv natural. De fapt, în aceste studii, SAMe a demonstrat rezultate mai bune decât medicamentele antidepresive convenționale cu mai puține efecte secundare. În plus față de depresia generalizată, sa raportat că SAMe produce efecte semnificative în ameliorarea depresiei postpartum (după sarcină) și în reducerea anxietății și depresiei asociate cu detoxifierea și reabilitarea medicamentului. Suplimentarea cu SAMe la pacienții cu depresie se crede că îmbunătățește starea de spirit prin capacitatea sa de a:

    Ridica nivelurile de serotonină, dopamină și fosfatidilserină.
    Îmbunătățirea legării neurotransmițătorilor de situsurile receptorilor, având ca rezultat creșterea activității serotoninei și a dopaminei.
    Realizează fluiditatea și funcționalitatea membranei celulare din creier.

Numeroase studii dublu-orb au demonstrat un avantaj semnificativ al SAMe asupra unui placebo în îmbunătățirea stării de spirit. De asemenea, se compară favorabil cu medicamentele antidepresive convenționale în ceea ce privește eficacitatea și este mult mai bine tolerată. Cel mai recent studiu cu SAMe în depresie indică faptul că poate fi utilizat cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) cum ar fi Prozac, Zoloft, Paxil etc. Într-un studiu clinic dublu-orb, randomizat, care durează șase săptămâni, 73 pacienți deprimați care nu răspund la medicamentele SSRI , li s-au administrat 800 mg SAMe sau placebo de două ori pe zi împreună cu ISRS. Ratele de răspuns și rată de remisiune ale scalei depresiei Hamilton au fost mai mari la pacienții tratați cu SAMe (36,1% și, respectiv, 25,8%) față de placebo (17,6% față de 11,7%, respectiv). Efectele secundare nu au fost diferite în SAMe decât în ​​grupul placebo. Aceste rezultate indică faptul că SAMe poate fi utilizat în siguranță cu SSRI și poate avea un efect sinergie

SAMe și fibromialgia:
Fibromialgia este o cauză obișnuită a durerii musculo-scheletice cronice, depresiei și oboselii. SAMe a fost demonstrat în cel puțin patru studii clinice pentru a produce beneficii excelente la pacienții care suferă de fibromialgie. Îmbunătățirile sunt remarcate printr-o reducere semnificativă a numărului de puncte de declanșare și a zonelor dureroase, precum și prin îmbunătățirea stării de spirit. SAMe pare a fi un supliment foarte important la acești pacienți.

SAMe și tulburări hepatice:
SAMe sa dovedit a fi destul de benefică în mai multe afecțiuni hepatice, inclusiv ciroză, sindrom Gilbert (definit mai jos) și leziuni hepatice induse de contracepție orală. Beneficiile sale sunt legate de funcția sa de principal donator de metil în ficat și de promovarea reacțiilor de detoxifiere.

 Una dintre funcțiile cheie ale SAMe în ficat este inactivarea estrogenilor. Studiile clinice au arătat că SAMe este destul de util în protejarea ficatului de deteriorare și îmbunătățirea funcției hepatice în condițiile asociate cu excesul de estrogen – și anume, utilizarea contraceptivă orală, sarcina și sindromul premenstrual.

SAMe sa dovedit a fi destul de util în tratamentul sindromului Gilbert – un sindrom comun care se caracterizează printr-un nivel crescut de clorură de bilirubină serică (1,2 până la 3,0 mg / dl). Anterior considerate rare, această tulburare este acum cunoscută a afecta până la 5% din populația generală. Condiția este, de obicei, fără simptome, deși unii pacienți se plâng de pierderea apetitului, de rău și de oboseală (simptome tipice ale afectării funcției hepatice). Suplimentarea cu SAM produce o scădere semnificativă a bilirubinei serice la pacienții cu sindrom Gilbert.

SAMe sa dovedit, de asemenea, că oferă beneficii în tratamentul tulburărilor hepatice mai severe, inclusiv ciroza.

SAMe și osteoartrita:
SAMe a demonstrat, de asemenea, rezultate impresionante în tratamentul osteoartritei. O deficiență a SAMe în țesutul articular, la fel ca o deficiență a glucosaminei, duce la pierderea formei de gel și a calităților absorbante ale cartilajului. Ca urmare, se poate dezvolta degenerarea cartilajului și osteoartrita.

SAMe a fost studiat la un număr total de 21,524 de pacienți în studiile clinice detaliate. În aceste studii, SAMe a demonstrat reduceri similare ale scorurilor de durere și ale simptomelor clinice față de medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul, indometacinul, naproxenul și piroxicamul. Deși aceste medicamente sunt asociate cu un risc semnificativ de toxicitate, efecte secundare și promovarea reală a bolii în cazul osteoartritei, SAMe oferă beneficii similare fără risc sau efect secundar.

Două studii merită o mențiune specială. Studiile au fost efectuate pe pacienții cu osteoartrita genunchiului cu degenerare considerabilă a cartilajului și au comparat SAMe (1200 mg / zi) cu nabumetonă (Relafen, 1000 mg / zi) și celecoxib (Celebrex, 200 mg / zi). În primul studiu, s-a arătat că SAMe este egal cu nabumetona în reducerea eficientă a intensității durerii de la valoarea inițială, precum și în evaluarea pacientului și a medicului; și scorurile indexului funcției comune. În studiul care a comparat SAMe cu Celebrex, SAMe a arătat un debut mai lent de acțiune, dar a fost considerat la fel de eficace ca celecoxib, dar fără efectele secundare.

Având în vedere riscurile cunoscute pentru efectele secundare semnificative cu utilizarea acestor medicamente pentru artrita, rezultatele acestor studii noi oferă dovezi suplimentare că o abordare naturală care se concentrează pe furnizarea de nutriție îmbunătățită a țesuturilor articulare este o abordare mai raționalUtilizarea SAMe:

SAMe este de obicei recomandată la o doză de 200 până la 400 mg de două ori pe zi. SAMe este în general extrem de bine tolerată. Nu s-au raportat efecte secundare semnificative cu SAMe orale, altele decât greața ocazională și tulburările gastro-intestinale. SAMe este considerat sigur în timpul sarcinii și alăptării.

Nu există interacțiuni medicamentoase cunoscute cu SAMe, dar persoanele cu depresie bipolară (manică) nu ar trebui să ia SAMe decât sub supraveghere medicală strictă deoarece activitatea antidepresivă a SAMe poate duce la faza maniacală la acești indivizi.

Articol scris de Dr. Michael Murray,

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Comments Protected by WP-SpamShield Anti-Spam